Så får du ut det mesta av övningskörningen – och blir en bra förare

Som handledare har du ett stort ansvar, både för den gemensamma säkerheten i bilen och för att göra din elevs väg mot körkortet så smidig som möjligt. Det handlar om att lära sig hantera både fordon och trafikmiljö, inte bara på provdagen utan för resten av livet. Att lära sig fel från början är ofta ett misstag som kostar och att lära om tar onödig tid. Med rätt kunskap blir den privata övningskörningen ett gott komplement till trafikskolans undervisning!

Att övningsköra privat kan vara ett bra komplement till en körkortsutbildning på trafikskola. Se till att du som handledare är uppdaterad på trafikreglerna.
Här kan du läsa om:
 • Se körkortet som en långsiktig investering
 • Välj en STR-ansluten trafikskola – en helhetslösning som fungerar
 • Planera övningskörningen tillsammans
 • Fem tips vid privat övningskörning

Se körkortet som en långsiktig investering

Att ta körkort kostar pengar, men det är också en investering i personlig frihet och framtid. Genom att vara förberedd, påläst och engagerad som handledare kan du göra körkortsutbildningen så effektiv som möjligt för din elev. Det är inte rekommenderat att endast övningsköra privat och sedan köra upp som privatist. Istället ses privat övningskörning som ett bra komplement till en utbildning på trafikskola. Det är därför både en ekonomisk och smart idé att du som handledare tar hjälp av trafikskolan och följer den utbildningsplan som de lagt upp.

Välj en STR-ansluten trafikskola – en helhetslösning som fungerar

När du och din elev väljer en STR-ansluten trafikskola får ni ett koncept som är framtaget för att skapa både en effektiv körkortsutbildning och en trafiksäker förare. STR har lång erfarenhet av körkortspedagogik och frågor kring trafiksäkerhet och har på så vis kunnat skapa en helhetslösning för körkortsutbildningar. Allt från utbildningsmaterial till körlektioner och teoristudier är noga framtaget för att skapa en positiv samverkan och en effektiv väg fram till körkortet. Glöm inte att detta är något som du som handledare kan dra stor nytta av genom att följa den uttänkta kursplanen.
Här kan du läsa om fler fördelar med att välja en STR-ansluten trafikskola.

Planera övningskörningen tillsammans

Det är bra om eleven börjar med att ta ett par lektioner på trafikskola. Då får hen en uppfattning om hur en körlektion kan vara upplagd. Det är också ett bra tillfälle för dig som handledare att sätta dig in i kursplanen. Att ha en nära kontakt med trafikskolan är en förutsättning för att du ska bli en riktigt bra handledare. Du är ofta välkommen att följa med i bilen under en lektion.

Träna sedan på allt eleven lär sig under sina kör- och teorilektioner. Se den privata övningskörningen som en möjlighet att få öva på allt som trafikskolan lär ut. Prata igenom er övningskörning i förväg och gå igenom vad ni ska träna på under just det passet.

Fem tips vid privat övningskörning:
 • Börja försiktigt!
  Välj en lugn plats att börja övningsköra på, utan distraherande hinder och annan trafik. Låt eleven bli vän med bilen innan ni kör ut i trafiken.
 • Se upp med dina egna brister!
  Som vana bilförare lägger vi oss ofta till med en del slarv i bilkörningen. För inte vidare dina fel och brister till din elev.
 • Ha tålamod!
  Att börja övningsköra innebär ofta en stor anspänning och ibland stiger stressnivåerna. Det är ditt ansvar att behålla lugnet och lämna affekten hemma. Alla har varit nybörjare.
 • Lär av dem som kan!
  Det är ingen dum idé för dig som handledare att åka med på en körlektion eller två. Då får du en bättre bild av hur en effektiv körlektion kan se ut.
 • Öva aktivt!
  Genom att prata om det som händer under körningen är det lättare för eleven att ta till sig kunskapen.