Om du har ett B-körkort – vilka fordon får du köra?

De flesta tar körkort för att kunna köra bil. Då krävs ett körkort med B-behörighet. Men med ett B-körkort får du också köra en lång rad andra fordon som lätt lastbil, trehjulig motorcykel, moped och terrängvagn.

Bil med släp, lätt lastbil och husbil kan du få köra med B-körkort. Allt beror på vad fordonet väger.
Här kan du läsa om:
  • Vilka fordon får du köra med B-körkort?
  • Personbil – det självklara fordonet för B-körkort
  • Vad gäller för B-körkort och lastbil?
  • Får du köra moped med B-körkort?
  • Motorcykel med B-körkort?

Vilka fordon får du köra med B-körkort?

När du hör ordet körkort tänker du säkert på körkort för att få köra bil, och det är ju också den absolut vanligaste körkortstypen – behörighet B. Nästan alla som tar B-körkort gör det för att kunna köra bil, men B-behörigheten ger dig också tillåtelse att köra en rad andra fordon.

Personbil – det självklara fordonet för B-körkort

Med körkortsbehörighet B får du köra personbilar med en totalvikt på max 3 500 kg (detta gäller inte för dem som tog B-körkort före 1 juli 1996, då fanns ingen högsta vikt). Med B-körkort får du också koppla på ett släp på bilen. Men det finns en hel del regler som styr hur mycket släpet får väga och vilken typ av släp det får lov att vara.
Du kan läsa mer om regler för släp och B-körkort här.

Fordonsklassen personbil är i sin tur indelad i två olika klasser. I klass 1 hittar du det som du säkert skulle kalla “en helt vanlig bil”. I klass 2 finns husbilar. Du får köra en husbil med B-körkort så länge husbilen inte väger mer än 3 500 kg. Information om vikten på ett fordon hittar du alltid på fordonets registreringsbevis.

Vad gäller för B-körkort och lastbil?

Det beror på lastbilen. Du får köra så kallad lätt lastbil med B-körkort. En lätt lastbil är en lastbil vars totalvikt inte överstiger 3 500 kg. För påkopplat släp på lätt lastbil gäller samma regler som för vanlig personbil. Vill du köra tyngre lastbilar får du ta körkort med behörigheten C.
Läs mer om regler för släp och B-körkort här.
Läs mer om C-körkort för lastbil här.

Får du köra moped med B-körkort?

Ja, det får du. Med B-körkort får du köra moped, både klass 1 och klass 2. Men det kan ändå vara smart att vara en aning försiktig när du kör moped. Har du aldrig suttit på en moped tidigare, kan det krävas en del träning för att lära sig hur den säkrast hanteras i olika situationer. Du kan alltid vända dig till en STR-ansluten trafikskola för hjälp och lektioner.
Läs mer om mopedklasser här.

Motorcykel med B-körkort?

Du får inte köra en tvåhjulig motorcykel med B-körkort, inte heller en tvåhjulig motorcykel med sidvagn. Men trehjulig motorcykel och fyrhjulig motorcykel får köras på B-körkort. När det gäller trehjulig motorcykel måste du vänta tills du fyllt 21 år om motorcykeln du ska köra har en effekt på mer än 15 kW.
Här kan du läsa mer vad som krävs för att få köra tvåhjuliga motorcyklar.

Övriga fordon du får köra med B-körkort:
  • Terrängvagn
  • Motorredskap klass I (motorredskap som är gjorda för hastigheter över 30 km/tim)
  • Traktor a och b
  • Motorredskap klass II
  • Terränghjuling och snöskoter (för dem som tog körkort före den 1 januari 2000)