Taxi

Så här tar du taxiförarlegitimation

Funderar du på att utbilda dig till och arbeta som taxichaufför? Då behöver du ett B-körkort och en taxiförarlegitimation. En taxiförarlegitimation får du genom att utföra godkända prover på Trafikverket.

Vill du köra taxi räcker det inte med ett B-körkort, du behöver också skaffa en taxiförarlegitimation. Legitimationen ska sitta väl synlig i bilen och ska förnyas var tionde år. Med en sådan legitimation får du också utföra en rad persontransporter som färdtjänst, skolskjuts, avtalskunder och sjukresor. 

 

Så här tar du taxikort

För att ta taxiförarlegitimation ska du vara minst 21 år och haft körkort i minst 2 år eller ett D-körkort. Du behöver dessutom först klara av både kunskapsprov och körprov innan du ansöker om din taxiförarlegitimation. För att göra det rekommenderas att du först går en taxikurs på en trafikskola. Det är en garanti för att du verkligen har med dig all kunskap du behöver till provtillfällena.  

Taxiförarlegitimationen utförs i tre steg:

  1. Kunskapsprov (kartläsning, säkerhet/beteende och lagstiftning) Provet gör du på något av Trafikverkets förarprovskontor och alla tre delproven måste vara godkända inom sex månader från det att det första delprovet blev godkänt. 
  2. Körprov/förarprov (fordonskontroll, säkerhet, trafiksäkerhet/miljöanpassat, komplicerade trafiksituationer). 
  3. Ansök om din taxiförarlegitimation och skicka med: 
  • Särskilt läkarintyg som är utfärdat högst två månader före ansökan. 
  • Godkänt kunskapsprov för taxilegitimation. 
  • Godkänt förarprov för taxilegitimation. 

 Lycka till! 

Utbildning och olika körkortsbehörigheter, taxi.

Utbildningsmaterial

Om du behöver teorimaterial så hittar du det här!