Körkort för automat

Kan jag ta körkort för automat? 

Du har många saker att väga in om du funderar på att ta körkort för automatväxlad bil. Det finns både för- och nackdelar. Det kan kännas lättare att lära sig köra. Du blir begränsad till en biltyp, och mängdträning vid övningskörning kan vara ännu viktigare.

Vad innebär det att ta körkort för automat?

Ett körkort för automat är ett så kallat villkorat B-körkort, du får endast köra bilar som är automatväxlade. Det är på samma sätt som om ditt B-körkort är villkorat för att du behöver glasögon eller linser – du måste ha dem på dig för att få köra.

Om du vid ett senare tillfälle skulle vilja ha B-körkort utan automatvillkoret behöver du bara göra ett nytt körprov. Riskutbildningen och kunskapsprovet från ditt tidigare kort gäller fortfarande.


Fördelar med automatkörkort

Det finns fördelar med att ta körkort endast för automatväxlad bil. Du behöver inte lära dig växla och du har ingen koppling att hålla reda på eftersom du inte växlar själv. Det blir lättare att starta och stanna, särskilt i uppförsbacke. Denna del av trafikutbildningen är lättare.

Fler och fler bilar är automatväxlade. Idag är majoriteten av alla nybilar som säljs i Sverige utrustade med automatväxel. Exempelvis är alla hybrid- och elbilar automatväxlade.


Nackdelar med automatkörkort

Det finns så klart också invändningar mot att ta körkort för automat. Du är begränsad till en sorts bil, och du kan helt enkelt inte köra en manuell bil. Om du behöver köra olika bilar i jobb eller andra situationer är automatvillkoret ett hinder.

Att lära sig hantera en manuell växellåda är en väldigt liten del av hela din trafikutbildning. Skillnaderna är inte nödvändigtvis så stora.


Automatkörkort av medicinska skäl

För personer med rörelsebegränsning kan körkort för automat vara ett väldigt bra alternativ, ibland det enda alternativet. Då villkoras körkortet av medicinska skäl.

Här finns bra tips på hur du maximerar övningskörningen!

Automat eller manuell?

Din trafikutbildning kan kännas lite enklare med automat.

Köra automat är inte mer trafiksäkert, säger forskningen.

Körkort för manuell ökar utbudet av bilar som du kan köpa eller hyra, men majoriteten av bilarna som säljs idag är automat.

Tänk till en extra gång - vilken körning kommer du mest göra?

Du kan alltid utbilda dig mer och lägga till manuell. En STR-utbildare nära dig hjälper till.

YouTube video