YKB

Vill du utbilda dig till yrkesförare?

För att kunna köra lastbil och/eller buss yrkesmässigt behöver du gå en utbildning utöver körkortsutbildningen, så kallad YKB, yrkeskompetensbevis. En YKB grundutbildning kan du gå hos en trafikutbildare, gymnasium eller kommunal vuxenutbildning. Det finns även transportföretag som har egen YKB-utbildning.

Att köra persontransporter eller godstransporter med buss och lastbil är ett viktigt och ansvarsfullt arbete. Du har höga krav på dig som förare att vara kunnig och skicklig.

Det finns en lag och en förordning som reglerar krav på yrkesförarkompetens för att du ska få utföra yrkesmässiga transporter.

Yrkeskompetensbevis finns i två varianter:

  • YKB godstransporter
  • YKB busstransporter

 

Utbildningstiden är olika lång, 140 timmar eller 280 timmar, beroende på hur gammal du är. Grundutbildningen innehåller både körträning och teoretisk utbildning. Hos många utbildare kan du gå den parallellt med körkortsutbildningen. Utbildningen avslutas med ett kunskapstest som du gör på Trafikverket.

För att behålla yrkeskompetensbeviset går du sedan fortbildningskurs var femte år. Fortbildningen består av 5 delkurser på totalt 35 timmar och finns på trafikskolor och andra utbildningsanordnare.

 

Lästips!

YKB - Yrkesförarutbildning för buss eller lastbil.

Utbildningsmaterial

Om du behöver teorimaterial så hittar du det här!