Introduktionsutbildning

- för övningskörning med bil

All form av privat övningskörning kräver två saker: en elev med körkortstillstånd och en handledare med ett handledartillstånd. Om övningskörningen sker i bil måste ni först gå en introduktionsutbildning, både du och eleven. Det är ett krav för att få ansöka om handledarbevis hos Transportstyrelsen; utbildningens syfte är att öka säkerheten och minska olyckorna.

Vägen till körkort börjar med introduktionsutbildning

Introduktionsutbildning, eller handledarutbildning som det också kallas, hittar ni på en trafikskola. Din elev behöver inte vara inskriven på skolan men det rekommenderas att ni vänder er till en STR-ansluten skola, då vet ni att ni får med er all viktig kunskap ni behöver. Utbildningen är giltig i fem år för ansökan om handledarskap, efter det måste du gå kursen igen. Vill du söka handledarskap för ytterligare en elev gäller så klart utbildningen även för den ansökan.

Introduktionsutbildningen ges oftast vid ett sammanhängande tillfälle och är minst tre timmar lång.  När ni båda gått utbildningen registrerar trafikskolan det hos Transportstyrelsen och du kan då ansöka om handledarskap. Glöm inte att din elev måste ha sitt körkortstillstånd klart också.


Du har ju körkort – varför behövs då introduktionsutbildning?

Handledarutbildningen är en del av den så kallade Nollvisionen. Det är en satsning på att minska antalet dödsfall i trafiken och introducerades av riksdagen 1997. Idag ansvarar Trafikverket för att driva arbetet. Målet med handledarutbildningen är att göra er privata övningskörning så säker som möjligt. Under utbildningen får du bra information om allt ifrån säkerhet till hur du och din elev bäst lägger upp körkortsutbildningen på ett effektivt och pedagogiskt sätt. Här går ni också igenom alla de regler som gäller för övningskörning.
Här hittar du bra tips på hur övningskörningen blir så effektiv som möjligt.


Introduktionsutbildning minskar olyckor vid övningskörning

Unga förare är idag överrepresenterade när det gäller svåra olyckor i trafiken och att redan från början introducera ett starkt säkerhetstänk är en avgörande faktor för att lyckas ändra på det. Faktum är att statistik från Transportstyrelsen visar att olyckor under privat övningskörning minskade med cirka 50 procent när introduktionsutbildningen blev obligatorisk. Under utbildningen får ni också lära er mer om vad man kan göra som bilförare för att minska miljöpåverkan under bilkörningen.

Nyhetsbrev till dig som är handledare

I fem nyhetsbrev får du massor av tips och intressant information som kan hjälpa dig som ska vara handledare till någon som ska B-körkort. Du får ett nyhetsbrev i veckan och de har alla olika teman.

Anmäl dig här!

Tips - Körkortspodden STR!

Lyssna gärna på Körkortspodden STR där ett avsnitt handlar om dig som handledare. Vi pratar bland annat om viktiga saker att tänka på, vilka saker man ofta missar och andra goda råd som kan vara bra att ha med sig på vägen som handledare.

Lyssna på avsnittet >>

Titta på avsnittet på YouTube >>