Körkortstillstånd

- det första steget mot ditt körkort

Innan du kan börja din resa mot körkortet behöver du ansöka om ett körkortstillstånd. Det är ett krav för att få börja övningsköra, både privat och på trafikskola. Utan ett giltigt körkortstillstånd kan du inte ta nästa steg i din körkortsutbildning.

Varför behöver du ett körkortstillstånd?

För att övningsköra i Sverige, oavsett om det gäller moped, bil eller tung lastbil, måste du ha ett giltigt körkortstillstånd. Det fungerar som ett bevis på att du uppfyller de medicinska och personliga kraven för att få börja din körkortsutbildning.

⚠️ Viktigt att veta!
Om du övningskör utan körkortstillstånd räknas det som olovlig körning, vilket kan leda till böter och göra det svårare för dig att få ett framtida körkort.

Att skaffa ett körkortstillstånd är det första steget mot friheten att köra bil – så se till att fixa det i tid!

Ansök om körkortstillstånd – gör så här!

Det är Transportstyrelsen som ger dig ditt körkortstillstånd, men först vill de ta reda på om du är lämplig som förare utifrån vissa medicinska och personliga krav 

Steg 1
Gör ansökan

Börja med att gå in på Transporstyrelsens webbplats och ansök om körkortstillståndet via deras e-tjänst här!

OBS! Det måste vara personen som ansöker om körkortstillståndet som loggar in hos Transportstyrelsen för att ansöka.  

Steg 2
Fyll i hälsodeklarationen

I ansökan behöver du fylla i en hälsodeklaration där du svarar på frågor om du har några sjukdomar eller tar vissa mediciner. Du måste komplettera din ansökan med ett synintyg.

Steg 3
Gör en synundersökning

Boka tid för synundersökning hos en legitimerad optiker. 

OBS! Det är viktigt att synintyget kommer in i samband med din ansökan. Synintyget får inte vara utfärdat tidigare än två månader före ansökan.

Transportstyrelsen gör också en bedömning om du är en person som kommer att vara pålitlig i trafiken. För att göra den bedömningen kontrollerar Transportstyrelsen olika register. De tar reda på om du har omhändertagits av polisen för att du varit berusad eller om du har begått något brott. 

Lycka till! 

Vanliga frågor!

Hur lång tid gäller ditt körkortstillstånd?

  • Ett körkortstillstånd har en giltighetstid på fem år.
  • Går ditt tillstånd ut innan du äntligen har ditt körkort i handen, ansöker du bara om ett nytt.
  • Det går inte att förlänga ett körkortstillstånd.
  • Trafikskolan vill se ditt körkortstillstånd innan du får börja övningsköra.
  • Ha alltid med dig ditt tillstånd och en giltig legitimation när du är ute och övningskör.

Behöver du ett läkarintyg för att få körkortstillstånd?

  • Alla som ansöker om ett körkortstillstånd måste samtidigt lämna in en hälsodeklaration och ett synintyg.
  • Om du till exempel har ADHD, autism eller liknande diagnos är det i de flesta fall inga problem att få körkortstillstånd. Men du behöver lämna ett läkarintyg som visar aktuell status för din diagnos.
  • Olika regler gäller beroende på om du vill ha ett körkortstillstånd för personbil, lätt lastbil och motorcykel eller om det gäller tyngre fordon som tung lastbil eller buss.
  • När du ansöker om ett körkortstillstånd för till exempel personbil, lätt lastbil och motorcykel ingår alltid en hälsodeklaration.
  • När det gäller körkortstillstånd för tyngre fordon som buss och tung lastbil gäller andra regler. Då måste ansökan alltid kompletteras med ett läkarintyg. Läkarintyget inte får vara äldre än två månader när du gör din ansökan.

Hur lång tid tar det att få körkortstillstånd?

  • Är din ansökan komplett och inga särskilda omständigheter råder tar det ungefär två veckor innan du har ditt tillstånd i handen. Men ibland tar det längre tid.
  • Det snabbaste och enklaste sättet att ansöka om körkortstillstånd är att använda sig av Transportstyrelsens e-tjänst.
  • Ett tips för snabbt körkortstillstånd är att använda dig av en optiker eller trafikskola som kan skicka in ditt synintyg direkt till Transportstyrelsen, det tar både kortare tid och innebär mindre arbete för dig!
  • Tre dokument måste ingå i din ansökan när du beställer körkortstillstånd från Transportstyrelsen: Din ansökan, din hälsodeklaration och ditt synintyg.