Steg 1
Skaffa körkortstillstånd
För att få övningsköra både hos trafikutbildare och privat måste du först ha ett körkortstillstånd. För att få körkortstillstånd gör du en synundersökning hos trafikutbildare eller optiker. De skickar in resultatet till Transportstyrelsen åt dig.
Tycker du att det är krångligt med körkortstillståndet? Ta hjälp av en STR-ansluten trafikutbildare så får du hjälp med din ansökan. Annars ansöker du själv på Transportstyrelsens hemsida.
Steg 2
Gör en plan
Att ta körkort är en resa med många stationer på vägen. Du ska plugga teori, övningsköra och kunna använda dig av teorin, gå riskutbildning och mycket mer. Gör en plan för din utbildning tillsammans med din handledare och/eller trafiklärare. Genom att ta ett steg i taget i rätt ordning blir det mycket lättare.
En STR-ansluten trafikutbildare hjälper dig att ta fram en tidsplan och ett upplägg anpassat för just dig. Planen – som innehåller både teoretiska och praktiska delar – är noga framtagen för att du ska nå ditt mål.
Testa appen Körkortsboken™!
Om du ska bli en säker och miljömedveten förare – och lyckas på kunskapsprovet – måste du kunna och förstå körkortsteorin. Bästa sättet att plugga teori är med Körkortsboken™ från STR. Där finns all kunskap du behöver för att ta körkort.
Vänta inte med teorin. Börja plugga i god tid och håll jämna steg med din övningskörning.
Den officiella appen från STR
Granskat av trafiklärare
Allt du behöver för att klara teoriprovet
Klara provet-garanti – klarar du inte teoriprovet förlänger vi din period kostnadsfritt i 2 månader
Plugga som du vill - läs, öva eller svara!
1 000-tals frågor för bil, lastbil, mc och moped
Varierat innehåll - filmer, illustrationer, texter och bilder
Hela din körkortsutbildning – allt på en plats! (Moped, MC, Bil, BE)
Steg 3
Övningsköra hos trafikutbildare
Det är mycket du ska lära dig under övningskörningen. Hur kör du mer miljövänligt? Ser du cykelbanan när du svänger? När ska du blinka? Hur använder du all teknik som finns i bilen? Hur många körlektioner behöver du? Tillsammans med din trafikutbildare gör du upp en plan som passar dig och dina förutsättningar.
Övningsköra privat
Du behöver en handledare med ett handledarbevis för att få övningsköra privat. Du och din handledare går först en handledarkurs (även kallat introduktionsutbildning) hos en trafikutbildare. Efter kursen ansöker din handledare enkelt om handledarbeviset på Transportstyrelsens hemsida. En person kan vara handledare åt max fem personer. Samtidigt som du går din körkortsutbildning hos en trafikutbildare kan det vara jättebra att övningsköra privat.
- Använd privat övningskörning för att träna om och om igen – så kallad mängdträning.
- Kombinationen trafikutbildare och privat övningskörning är många gånger en god idé.
- Du måste alltid ha en handledare med ett handledarintyg med dig och en övningskörningsskylt på bilen. Era legitimationer måste vara med när ni är ute och kör.
- Din handledare kan följa med på en eller flera lektioner med trafikutbildaren för att få tips på hur man handleder dig som elev.
Steg 4
Gå riskutbildning
Innan du kan göra ditt förarprov måste du ha gått en riskutbildning. Riskutbildning del 1 är en teorilektion där du bland annat får lära dig om hur trötthet, alkohol och droger påverkar bilkörningen. Riskutbildning del 2 är den så kallade halkkörningen. Den genomför du på en trafikövningsplats.
Anmäl dig till en trafikutbildare eller trafikövningsplats (halkbana) när du är redo. Utbildar du dig hos en trafikutbildare hjälper den dig med bokningen och rapporterar sedan till Transportstyrelsen när du är godkänd på riskutbildningen.
Steg 5
Gör proven
När både körning och teori sitter som de ska är det dags för förarprovet. Det är viktigt att du och din handledare eller trafiklärare är överens om att du är redo. Gå igenom alla delar i din körkortsutbildning och försök hitta de områden där du behöver bättra på dina kunskaper.
När det är dags för dig att göra ditt förarprov är det bra att vara förberedd på vad som ska hända. Förarprovet är uppdelat på två olika prov som ibland görs på två olika dagar: kunskapsprovet och körprovet (uppkörningen). Ta reda på allt du kan om hur proven går till och ta hjälp av din trafikutbildare. Du hittar även bra information på Trafikverkets hemsida om hur provet går till. Är du väl förberedd har du större chans att lyckas.
Nu är du klar! Bra jobbat!
När du är godkänd på provet tar det några dagar innan du kan hämta ut ditt körkort, men du får köra direkt. Ditt körkort har en prövotid. För ett B-körkort är prövotiden två år.
Bra länkar
Trafikverkets sidor om att ta körkort:
www.trafikverket.se/korkort/ta-korkort/personbil-och-latt-lastbil
Transportstyrelsens sidor om att ta körkort: www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Korkort