När är det dags att sluta köra bil?

När är det dags att sluta köra bil?
Att kunna köra bil står ofta för frihet och självständighet, men med stigande ålder kan det uppstå frågor om säkerheten i trafiken. För vissa kommer insikten naturligt, medan det för andra kan vara en känslomässigt svår process att inse att det kanske är dags att lämna bilnycklarna.
Tecken på att bilkörningen bör omprövas
Har du en närstående som:
- Blir mer osäker i trafiken och gör omotiverade hastighetsändringar?
- Glömmer att använda blinkers eller verkar ha svårt att få en överblick av trafiksituationen?
- Har kört vilse i områden de tidigare känt väl till?
- Har blivit stoppad av polisen eller varit inblandad i incidenter i trafiken?
Dessa kan vara varningssignaler på att bilkörningen bör utvärderas.
Att prata om beslutet
Om du misstänker att en närståendes körning inte längre är säker, är det viktigt att ta upp frågan med omsorg och respekt. Ett första steg kan vara att diskutera med en läkare, som kan hjälpa till att bedöma personens körförmåga.
Det kan vara bra att lyfta alternativa transportlösningar, som kollektivtrafik eller taxi, och kanske räkna på vad bilägandet faktiskt kostar jämfört med andra sätt att resa.
Transportstyrelsen har riktlinjer
Om det finns medicinska hinder för bilkörning, är det Transportstyrelsen som bedömer om ett körkort bör återkallas. Den som själv inser att det är dags att sluta köra kan också välja att självmant lämna in sitt körkort.
Läkares ansvar
I Sverige finns inga krav på medicinska kontroller från en viss ålder för personer med körkort med lägre behörighet. Istället bygger systemet på läkares anmälningsskyldighet.
Enligt 10 kap. 5 § i körkortslagen är läkare skyldiga att anmäla till Transportstyrelsen om en patient inte längre uppfyller de medicinska kraven för att ha körkort. Detta system är avsett att säkerställa trafiksäkerheten och gäller oavsett patientens ålder.
Bra länkar för att läsa mer
Att sluta köra bil är en stor livsförändring, men genom att uppmärksamma problemen i tid kan man planera för en trygg och smidig övergång.
- Läs mer om regler och rekommendationer hos Transportstyrelsen
- Transportstyrelsen broschyr om Äldre och bilkörning
- Mer information om Läkarens anmälningsskyldighet