Trafikskola

Vad ska du tänka på när du väljer?

Det finns en hel del att tänka på när du står på startpunkten till en körkortsutbildning eller en förarbevisutbildning. Även om du väljer att övningsköra privat när du vill ta körkort för bil eller väljer mellan olika trafikskolor för ditt motorcykelkörkort, så finns det misstag du kan undvika att göra. I texten nedan hittar du både goda råd och smarta tips för hur du får en riktigt bra trafikutbildning.

Ge dig själv bäst förutsättningar – välj trafikskola med omsorg

En körkortsutbildning eller en utbildning för ett förarbevis är något som i slutändan ska resultera i ett godkänt prov och ge dig större frihet i livet, oavsett om det handlar om förarbevis för moped eller att ta yrkeskompetensbevis för yrkesförare. Tyvärr finns det en hel del brister inom trafikutbildarbranschen. Transportstyrelsen har under ett antal år undersökt trafikutbildare som erbjuder introduktionsutbildningen för övningskörning privat med bil. Framför allt är det en hel del trafikutbildare som inte är uppdaterade vad gäller kunskapskrav och ändringar i utbildningar. Det gör att du som elev kan missa viktiga avsnitt i din utbildning. Genom att välja en STR-ansluten trafikskola så kan du vara säker på att du får all kunskap du behöver för att kunna ta ditt körkort eller förarbevis.


Lagligt är smartaste vägen till körkortet

Tyvärr finns det aktörer idag som bedriver körlektioner och körskoleverksamhet som varken har kompetens eller tillstånd. Priset på körlektionerna är ofta lågt, men gå inte i fällan och välj en trafikskola som är olaglig. Att välja en trafikutbildare utan tillstånd är en stor risk – både ekonomisk och personlig. Här är några exempel:

Du bryter mot lagen. Det är olagligt och både handledaren och du som kund bryter mot lagen och riskerar att åtalas om det saknas rätt tillstånd vid en poliskontroll. Ditt körkortstillstånd kan också dras in och skjutas på framtiden.

Du är rättslös. Om du väljer en olaglig utbildare gäller inte konsumenträttsliga lagar. Du kan inte få några pengar tillbaka om du vill avbryta och har betalat i förskott. Du kan inte heller reklamera din utbildning om du är missnöjd.

Du är oförsäkrad. Vid en utbildning på en legal trafikskola är du som kund försäkrad om det sker skador på bilen. Anlitar du en olaglig utbildare är det stor risk att du får betala för reparationskostnaderna vid en olycka.


Lästips!

Att tänka på när du väljer trafikskola:

Välj en trafikskola som följer regler, förordningar och har rätt tillstånd – det gör du enklast genom att välja en trafikskola som är ansluten till STR.

Om du är osäker, fråga om trafikskolan är godkänd av Transportsstyrelsen.

Var kritisk om trafikutbildningen eller körlektionerna är ovanligt billiga. Det kan betyda att verksamheten inte bedrivs lagligt.

Var skeptisk till sajter som erbjuder körkortstillstånd, handledarbevis och på- och avställning av fordon till en kostnad. Tjänsterna är kostnadsfria hos Transportstyrelsen.

Ta din utbildning på allvar och lägg tid på den. Att plugga hårt är säkraste sättet att göra vägen fram till godkända prov kortare.

Fråga alltid om du inte förstår eller om något verkar märkligt i din utbildning. Som konsument och köpare av en tjänst har du rätt att veta varför upplägget ser ut på ett visst sätt och även berätta om dina önskemål.

Om du har särskilda behov för att du till exempel har dyslexi och/eller hörselskada kan vissa trafikskolor erbjuda speciellt stöd till dig

Du kan när som helst byta trafikskola.

Om det bli fel – gör så här

Är du inte nöjd med hur din trafikutbildning bedrivs kan du alltid byta trafikskola. Detta gäller även om du är mitt i en utbildning. Är det så att du upplever att utbildningen har allvarliga brister kan du vända dig till Konsumentverket för råd och stöd. Både konsumentverket.se och tjänsten Hallå Konsument kan ge dig användbar information.

För dig som har valt en STR-ansluten trafikskola har du alltid möjlighet att få hjälp genom STR:s egen reklamationsnämnd. Det gör att du som elev alltid har extra säkerhet om det skulle vara så att en tvist uppstår mellan dig och din trafikskola. Här kan du läsa mer om den.

Vad krävs för att bli godkänd som trafikskola?

Det är ett stort ansvar att driva trafikutbildning och det krävs både utbildning och kompetens för att klara av det. Transportstyrelsen är den myndighet som utfärdar tillstånd för trafikskolor och även kontrollerar att trafikskolors utbildningar har det innehåll som Transportstyrelsens föreskrifter samt förordningar och lagar slår fast. På Transportstyrelsens hemsida kan du läsa mer om vad olika trafikutbildningar ska innehålla och hur tillstånden utfärdas.

Din trafiklärares förmåga att lära ut och ge dig de kunskaper du behöver är din garanti för att vägen till körkortet blir effektiv.