Din egen utbildning
När du kontaktar en trafikskola bör du med en gång meddela dem när du har tänkt att ha ditt körkort i handen och vilken budget du har för detta. Du har stor möjlighet att påverka din utbildning genom att vara aktiv och påläst som kund. Övningskör du också privat så är bra tips att ta med din handledare på körlektionerna. Då kommer trafikläraren att ge din handledare en mängd bra tips som hjälper er i mängdträningen hemma.
Olika typer av upplägg
På en trafikskola finns möjlighet till olika typer och upplägg av din körkortsutbildning. Trafikskolan kommer att hjälpa dig att mixa din privata övningskörning med lektioner på trafikskolan. Du kan också välja en blandning av de olika utbildningsmöjligheterna som nämns nedan. Det viktiga är att du är tydlig med dina önskemål och behov, och att trafikskolan får veta detta i god tid.
Det är okej att byta trafiklärare och trafikskola
Om du inte känner att du kommer överens med den lärare du har blivit tilldelad, fråga i receptionen om du kan få byta till en annan lärare.
Detsamma gäller trafikskolan, trivs du inte – byt trafikskola.
Om din utbildning ska bli så bra som den bara kan bli och om du ska nå dina uppsatta mål så gäller det att du trivs!
På en trafikskola finns det oftast möjlighet till olika typer och upplägg av din körkortsutbildning. Här går vi igenom de olika varianterna som du kan stöta på. Fundera igenom vilken metod och variant som du tror skulle passa dig bäst. Diskutera gärna igenom det med trafikskolan.
"PT"-lektioner
Det vanligaste är att utbilda sig i normaltakt (3-6 månader) med ”PT”-lektioner (Personlig trafiklärare-lektioner), alltså det är bara du och din trafiklärare i bilen. Hur många lektioner och på hur lång tid du ska utbilda dig är individuellt. Be trafikläraren om en uppskattning av antalet körlektioner för just ditt behov. Efter att du har fått en uppskattning kan trafikskolan boka upp dina prov och boka in det antal lektioner du kan komma att behöva inför detta, på så vis har du en planerad utbildning och vet när du ska vara klar.
Simulatorutbildning
Det är vanligare och vanligare att det finns en simulator på trafikskolan. Lektioner i simulatorn kan vara en bra förberedelse inför en lektion i bil. Dessa kan ha en kortare längd än en vanlig körlektion och vara lite lägre timpris på.
Det finns många övningsmoment som är bra att först träna i simulator, exempelvis växling, backning, vändning och parkering. Men även körning i avancerad trafikmiljö är bra att träna i simulatorn.
Intensivutbildning
Här varvar du oftast teori med körlektioner under varje dag i exempelvis 3-4 veckor. Nästan alla trafikskolor kan erbjuda dig intensivutbildning - du måste alltså inte åka till annan ort för att få detta.
Oavsett om du väljer att göra detta på hemma- eller bortaplan så måste du boka in din utbildning i god tid före (oftast ett halvår innan). Sedan är det viktigt att du följer trafikskolans upplägg för att du ska bli klar i tid före dina prov.
Teoriutbildning
Alla trafikskolor erbjuder teorilektioner. På vissa trafikskolor kan du behöva fråga om det finns möjlighet till detta eftersom de kanske inte har dem schemalagda.
På en teorilektion går läraren igenom betydelsen av regelverk och vilka situationer som kan uppstå i trafiken. Detta underlättar för dig att förstå varför vissa regler till exempel finns.
Grupplektioner
Många trafikskolor erbjuder även grupplektioner. Dessa är till lite lägre timpris än en ”PT”-lektion och under en sådan lektion är ni två eller tre elever samtidigt i bilen.
Även om du sitter i baksätet pågår din utbildning – du kommer att få vissa uppgifter som handlar om just det ämne ni behandlar under lektionen. Har du en kompis som är på gång att ta körkort samtidigt som du? Fråga trafikskolan om ni båda kan ha lektioner tillsammans för att lära av varandra.
Anpassad undervisning och prov
Har du behov av anpassad undervisning så ska du tillfråga trafikskolan om de erbjuder detta. Detta innebär att du kan få enskild teoriundervisning med lärare mot betalning.
Läraren kan även anpassa dina körlektioner efter dina behov för utbildning. Behöver du dessutom längre tid eller kanske till och med ett muntligt kunskapsprov på Trafikverket så kan trafikskolan oftast hjälpa dig med ansökan för detta.