Cirkulationsplatser

Så kör du rätt i rondeller

Cirkulationsplatser, ofta kallade rondeller, är vanliga i den svenska trafiken och används för att skapa ett jämnt trafikflöde och öka säkerheten i korsningar. För att köra smidigt och säkert i en cirkulationsplats är det viktigt att förstå trafikreglerna, väjningsplikten och hur du placerar ditt fordon.

Vad är en cirkulationsplats?

En cirkulationsplats är en typ av vägkorsning där trafiken rör sig i en cirkel kring en rondell. Alla fordon som ska in i cirkulationsplatsen har väjningsplikt mot de fordon som redan kör i den.

  • Skillnad mellan cirkulationsplats och rondell – Rondellen är själva det upphöjda området i mitten, medan hela korsningen kallas för cirkulationsplats.

Regler för cirkulationsplatser – Vad ska du tänka på?

  1. Väjningsplikt vid infart – När du närmar dig en cirkulationsplats ska du alltid lämna företräde åt fordon som redan kör i den.
  2. Rätt körfält – Om det finns flera körfält i cirkulationsplatsen, välj rätt fil i god tid. Ska du svänga vänster eller göra en U-sväng? Håll till vänster. Ska du köra rakt fram eller till höger? Håll till höger.
  3. Använd blinkers – Blinkers är avgörande för att visa din avsikt och undvika missförstånd.
    Scrolla längre ner för mer info om blinkers.
  4. Håll jämn fart – För att undvika stopp i trafiken, försök att anpassa farten innan du kör in i cirkulationsplatsen och håll ett jämnt tempo genom hela passagen.
  5. Uppmärksamma cyklister och gående – Många cirkulationsplatser har övergångsställen eller cykelöverfarter i anslutning. Kom ihåg att lämna företräde vid behov.

Blinkers i cirkulationsplats – vad gäller?

  • Vid infart – Du behöver inte använda blinkers när du kör in i en cirkulationsplats, eftersom all trafik rör sig åt samma håll. Men, det är alltid bra att vara tydlig med sina intentioner. Därför rekommenderar vi att du blinkar vänster för att förtydliga för övriga trafikanter vart du ska.
  • Vid körning – Om du byter körfält i en cirkulationsplats, använd blinkers för att visa din avsikt.
  • Vid utfart – Använd höger blinkers i god tid innan du lämnar cirkulationsplatsen, så att andra trafikanter vet vart du ska.

Blinka rätt – kör säkert!

Olika typer av cirkulationsplatser

  • Enfiliga cirkulationsplatser – Vanligast i mindre tätorter och landsvägar. Här är det oftast enklare att navigera.
  • Flerfiliga cirkulationsplatser – Finns ofta i större städer. Viktigt att välja rätt körfält och vara uppmärksam på andra förare.
  • Turbocirkulationsplatser – En modern typ av cirkulationsplats där körfälten styr trafiken redan vid infarten, vilket minskar risken för filbyten och olyckor.

Varför används cirkulationsplatser?

Cirkulationsplatser är utformade för att:

  • Öka trafiksäkerheten genom att minska antalet allvarliga olyckor
  • Förbättra trafikflödet och minska köbildning
  • Minska bränsleförbrukning och utsläpp genom att undvika onödiga stopp

Lär dig mer om cirkulationsplatser och trafikregler

Att förstå hur cirkulationsplatser fungerar är en viktig del av din körkortsutbildning. Öva på att köra i rondeller och lär dig att läsa av trafiken på ett tryggt och smidigt sätt.

Vill du bli en säkrare förare? Läs mer om trafikregler och öva på cirkulationsplatser redan idag!

Utbildningsmaterial från STR

För en trygg resa till körkortet

STR erbjuder en rad utbildningsmaterial för dig som ska ta körkort. Utöver vår teoriapp Körkortsboken™, som innehåller teori för flera olika behörigheter, finns även tryckta böcker, studiehäften och fler appar.

Genom att använda material från STR får du rätt kunskaper för att klara ditt prov. Innehållet i våra material är kvalitetssäkrat och granskat av trafiklärare. STR är nämligen en branschorganisation som omkring 80 procent av landets trafikskolor är anslutna till.

Chansa inte - välj den trygga vägen till ditt körkort!